Strona główna    SP Koziegłowy  SP Sławoszewek  SP Złotków  ZSP Budzisław Kościelny  ZSP Kleczew  CUW  
Czwartek 25 Kwiecień 2024 | Imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl
Prawa i obowiązki uczniaKalendarz szkolnyDla rodzicówAktualnościGaleriaKontakt
 
  
  
Biuletyn Informacji Publicznej
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Kuratorium Oświaty w Poznaniu
eTwinning
Jogurtowy zawrót głowy
  

JOGURTOWY ZAWRÓT GŁOWY to akcja prozdrowotna przygotowana i przeprowadzona w kwietniu - Miesiącu Zdrowia przez uczestników projektu "Co kryje się w jogurcie?".
To co zdrowe może być smaczne. Jogurty zadowolą najwybredniejsze podniebienia, a jednocześnie zawierają tak dużo wartości odżywczych, że kiedyś były sprzedawane w aptekach. Dziś dostępne w każdym sklepie kuszą nas mnogością smaków.
O wartościach odżywczych jogurtów i wynikających z ich spożywania skutków zdrowotnych dla organizmu człowieka, uczniowie naszego gimnazjum mogli przeczytać na gazetkach i plakatach eksponowanych na korytarzach szkolnych. Między innymi o tym, że nasz organizm trawi jogurty trzy razy szybciej niż mleko; że mają więcej wapnia, witamin z grupy B i kwasu foliowego niż mleko; że „odbudowują” zniszczoną przez antybiotyki właściwą mikroflorę przewodu pokarmowego.
Zadaniem akcji było również kształtowanie świadomości konsumenckiej: umiejętności dokonywania właściwego wyboru przy zakupie jogurtu poprzez czytanie etykiet, zwracanie uwagi na skład produktu i datę ważności oraz wdrażanie do rozsądnego korzystania z ofert reklamowych.
Kulminacyjnym punktem akcji była konsumpcja jogurtów i ciast "jogurtowych" - słodycze też mogą być zdrowe. Serwowane przez uczniów - organizatorów smakołyki cieszyły się dużym powodzeniem. Za zakup jogurtów i przygotowanie ciast serdecznie dziękujemy Radzie Rodziców i wszystkim rodzicom, którzy włączyli się do naszej akcji.
Uczniowie przedstawili także efekty swoich działań w ramach projektu "Co kryje się w jogurcie?" Zamieścili informacje dotyczące historii jogurtu, która prawdopodobnie rozpoczęła się w Indiach 2000 lat temu. Przedstawili na wykresach wyniki ankiety przeprowadzonej wśród uczniów klas II "Co wiesz o jogurtach?". Badanie składu chemicznego ulubionych jogurtów, czyli oznaczanie zawartość białka, cukrów i wody udokumentowały zdjęcia z przeprowadzonych doświadczeń. Uczniowie poznali również gatunki i szczepy bakterii jogurtowych, których działanie nadaje jogurtom specyficzny smak i konsystencję.
Mamy nadzieję, że jogurt naturalny stanie się nieodzownym elementem codziennego jadłospisu uczniów naszego gimnazjum.

Uczniowie realizujący projekt
"Co kryje się w jogurcie?"
wraz z opiekunami

Zdjęcia do artykułu
 

1  2  

 
wszystkich zdjęć: 8

1  2  
 
«« wstecz
drukuj
  
   
Strona główna|Archiwum GIM Budzisław|Archiwum GIM Kleczew|SP Koziegłowy|SP Sławoszewek|SP Złotków|ZSP Budzisław Kościelny|ZSP Kleczew|CUW
Nasze kanały RSS
© 2007 Edukacja w Gminie Kleczew. All rights reserved. | on line: 10 odwiedzin: 8112890