Światowy Dzień Zdrowia w przedszkolu
1 kwietnia 2015 r w przedszkolu obchodziliśmy Światowy Dzień Zdrowia. W tym roku wiodącym problemem obchodów było Bezpieczeństwo Żywności, a hasło przewodnie ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmiało
„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.
Przedszkolaki uczestniczyli w szeregu zajęć, w trakcie których poruszono wiele aspektów dotyczących dbałości o zdrowy tryb życia, właściwą dietę oraz o utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze.
Agnieszka Maślińska