W ramach realizacji programu ,,Trzymaj formę” systematycznie realizowane są różnorodne działania uświadamiające młodzież, jak ważne dla zdrowia jest zbilansowane odżywianie poparte aktywnością fizyczną. Uczniowie zapoznali się z rolą składników odżywczych znajdujących się w różnorodnych produktach pokarmowych. Na zajęciach warsztatowych układali zbilansowany jadłospis dla różnych grup wiekowych, dla osób z różnymi chorobami i wykonującymi różne zawody. Dowiedzieli się, jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki (nawet tzw. fast – foody). Nauczyli się obliczać wartość kaloryczną posiłków i rozkładać te posiłki w ciągu dnia. Uczniowie potrafią także obliczać BMI i wiedzą, jak ważne jest spożywanie I i II śniadania. W związku z tym, że w Polsce podstawą codziennego żywienia jest chleb, w gimnazjum odbyło się Święto Chleba. Członkowie koła biologicznego przygotowali gazetki o historii chleba, o powstawaniu chleba od ziarna do bochenka. Młodzież mogła zapoznać się z dawnymi urządzeniami wykorzystywanymi przy produkcji chleba. Poznali także pieczywo wypiekane w innych krajach oraz pieczywo obrzędowe. Kulminacyjnym punktem było Święto Chleba, na którym zaprezentowano różne rodzaje pieczywa, które otrzymaliśmy, bądź zakupiliśmy (przy finansowej pomocy Rady Rodziców), w lokalnych piekarniach. Następnie częstowano uczniów i nauczycieli pysznym pieczywem ze zdrowymi dodatkami przygotowanymi przez członków koła biologicznego. Młodzież była pod wrażeniem smaku pieczywa (niektórych gatunków nigdy nie próbowała). Po święcie pojawiły się sugestie, aby takie akcje organizować częściej.
Magdalena Kurowska
|