Strona główna    SP Koziegłowy  SP Sławoszewek  SP Złotków  ZSP Budzisław Kościelny  ZSP Kleczew  CUW  
Sobota 20 Kwiecień 2024 | Imieniny: Agnieszka, Teodor, Czesław
Prawa i obowiązki uczniaKalendarz szkolnyDla rodzicówAktualnościGaleriaKontakt
 
  
  
Biuletyn Informacji Publicznej
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Kuratorium Oświaty w Poznaniu
eTwinning
"Nie marnuj żywności, myśl ekologicznie"
  

Takie hasło dominowało pod koniec kwietnia w naszej szkole, a to za sprawą wydarzenia organizowanego w tym roku szkolnym przez uczniów klas III w ramach programu „Żyj smacznie i zdrowo”.
Obserwując gimnazjalistów zauważyliśmy, że coraz częściej interesują się zdrowym odżywianiem, ale nie szanują jedzenia. Postanowiliśmy więc zrobić wszystko, by te nawyki zmienić – stąd pomysł zorganizowania wydarzenia związanego z tematem nie marnowania żywności.
Przygotowania rozpoczęliśmy przeprowadzając wśród mieszkańców naszego miasta sondaż dotyczący problemu marnowania żywności. Okazało się, że ponad 30% badanych wyrzuca produkty spożywcze do śmieci, najczęściej owoce, warzywa i pieczywo.
Już od najmłodszych lat musimy się uczyć szanować żywność, ale także dorosłych zachęcać do zmiany swoich złych nawyków np. kupowania „na zapas”.
Pierwszym naszym wydarzeniem było zorganizowanie konkursu „Super Śniadanko”, w którym wzięli udział przedstawiciele społeczności szkolnej - rodzice, nauczyciele, uczniowie i inni pracownicy szkoły. Zadanie polegało na przygotowaniu zdrowego śniadania w oparciu o przepisy z różnych edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo” i wg własnych pomysłów. Przygotowane kanapki, szaszłyki, tortille, itp. poddane zostały ocenie pod względem składu i estetyki. Najzdrowsze i najlepiej skomponowane nagrodziliśmy drobnymi upominkami – książeczkami kucharskimi i ekologicznymi torbami na zakupy, a wszystkie „śniadanka” bez wyjątków zostały zjedzone, nic się nie zmarnowało.
Zbieraliśmy różne informacje dotyczące problemu marnowania żywności i z materiałów tych przygotowaliśmy wystawę. Przeprowadzone zostały także lekcje o tej tematyce, a uczniowie klas trzecich przygotowali odpowiednie ulotki i foldery. Zorganizowaliśmy konkursy plastyczne na eko- torbę oraz Zdrowie na talerzu. Najlepsze prace pokazaliśmy na wystawie.
 Najbardziej emocjonującym okazał się turniej ekologiczny „Nie marnuj żywności, myśl ekologicznie”, w którym rywalizowało 14 dwuosobowych zespołów. Zadania konkursowe dotyczyły wiedzy o składnikach pożywienia, ich roli w organizmie, ale przede wszystkim nawiązywały do hasła turnieju, czyli nie marnowania żywności. Dla celów konkursu przygotowaliśmy dwie potrawy- pierś z kurczaka z puree ziemniaczano-selerowym i fasolką szparagową(u nas było gotowane na parze) oraz sałatkę wieloskładnikową. Pierwsze danie zaprezentowaliśmy uczniom, a oni mieli za zadanie zaplanować zakupy potrzebnych składników w celu przyrządzenia tej potrawy dla swojej czteroosobowej rodziny. Sałatka była „rekwizytem jadalnym” do kolejnego zadania, w którym uczniowie musieli odgadnąć składniki tej sałatki. W innych zadaniach należało np. podać sposoby nie marnowania żywności, wykorzystania czerstwej bułki, uszeregować produkty w zależności od ich kaloryczności czy też uzupełnić piramidę żywności.
Organizując to wydarzenie pokazaliśmy, że można zdrowo i smacznie się odżywiać nie marnując przy tym ani grama żywności, a w ten sposób chronimy także naszą planetę, o czym należy zawsze pamiętać.

Organizatorzy


Zdjęcia do artykułu
 

1  2  3  4  

 
wszystkich zdjęć: 23

1  2  3  4  
 
«« wstecz
drukuj
  
   
Strona główna|Archiwum GIM Budzisław|Archiwum GIM Kleczew|SP Koziegłowy|SP Sławoszewek|SP Złotków|ZSP Budzisław Kościelny|ZSP Kleczew|CUW
Nasze kanały RSS
© 2007 Edukacja w Gminie Kleczew. All rights reserved. | on line: 5 odwiedzin: 8108716