W ramach nagrody w konkursie plastycznym "Mój sposób na niemarnowanie żywności" organizowanym przez Bank Żywności w Koninie czekał na nas wyjazd do Wierzbinka. A więc w piękny październikowy dzień (30.10.2017 r.) uczniowie klasy 5c pojechali na wycieczkę. Dzięki uprzejmości właściciela sadu, uczniowie mogli zobaczyć drzewa pełne rumianych jabłek. Piąta klasa była zachwycona wieloma odmianami owoców i podziwiali jabłka mieniące się w blasku słonecznych promieni. Wszyscy uczestnicy wycieczki zostali obdarowani pachnącymi i soczystymi jabłkami. Uczniowie zwiedzili również przetwórnię owoców i warzyw Fructis. Właściciel osobiście powitał uczestników wycieczki i oprowadził ich po zakładzie. Hitem okazały się warsztaty kulinarne, podczas których dzieci wraz z przemiłymi paniami z Banku Żywności w Koninie wykonały pierogi z jabłkami i pyszne soki z jabłek. Dziękujemy za poświęcony nam czas i ciekawą lekcję przyrządzania pierogów.
Melanie Marx
https://drive.google.com/file/d/1rUjtaD_1Z4ZCh7JXi8TbVPg-m2Ubaw5z/view?usp=sharing