15 stycznia 2018 roku o 6.30 wyruszyliśmy w drogę do Nowego Tomyśla, miasta słynącego z wikliniarstwa. Celem naszego wyjazdu był udział w warsztatach kulinarnych
w Pizzerii „Ramzes”. Pan Rafał Minge – właściciel lokalu, który serwuje to popularne włoskie danie opowiedział nam o swojej karierze zawodowej, prowadzeniu swojej działalności oraz oczywiście o zawodzie kucharza, który jak się okazuje nie jest zawodem tak prostym. Następnie przeszliśmy do działania, czyli do samodzielnego wykonania pizzy. Wałkowanie ciasta, dobieranie ulubionych składników i pieczenie pizzy było dla nas niemałym wyzwaniem. Świetnie się przy tym bawiliśmy, a następnie mogliśmy delektować się swoim wypiekiem. Nowe doświadczenia na pewno pomogą nam w wyborze dalszej drogi edukacyjno – zawodowej.
Następnie wyruszyliśmy do Poznania. W progach Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza powitał nas pan Łukasz Salamon, który przybliżył nam historię uczelni oraz opowiedział o kierunkach kształcenia. Być może ktoś z nas zdecyduje się w przyszłości uczyć się na tak prestiżowym uniwersytecie.
Byliśmy troszkę zmęczeni przejazdami autokarem, bo spędziliśmy w nim około czterech godzin. Musieliśmy troszkę odreagować. W drodze powrotnej wstąpiliśmy do Energi Super Parku w Galerii Pestka, gdzie udział w godzinnych zajęciach w parku trampolin pozwoliłnam ekscytująco spędzić ten czas. Udowodniliśmy, że walka z grawitacją jest możliwa!
Wycieczkę uznajemy za udaną, bawiliśmy się świetnie i czekamy na kolejny ekscytujący wyjazd.
Uczniowie klasy VIIb z wychowawczynią
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć:
https://photos.app.goo.gl/TkPFZwGBZ6H4s1572
https://photos.app.goo.gl/VcQc3mhrCq21ZbyS2