7 kwietnia został uchwalony przez WHO jako Światowy Dzień Zdrowia i corocznie obchodzony jest pod innym hasłem. Tegorocznym obchodom przyświeca hasło propagujące bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia – „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”. Dużo mówimy i robimy w kontekście zdrowego odżywiania. Jednak jeszcze nie wystarczająco zwracamy uwagę na bezpieczne przechowywanie żywności, kulturę i czystość przygotowywania posiłków, oddzielanie żywności gotowanej od surowej, itp. Świadomość ludzi na te tematy nadal jest niewystarczająca, dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia uczula nas na ten problem. W naszej szkole również takie działania profilaktyczne zostały przeprowadzone. Przed świętami wielkanocnymi poszczególne klasy przygotowywały śniadania wielkanocne ze zwróceniem szczególnej uwagi na higienę przygotowywanych potraw. Ponadto uczniowie mogą przeczytać na gazetce ściennej SPZ ważne wiadomości związane z bezpieczeństwem żywności. Chętni uczniowie z klas V-VI przygotowali plakaty informujące o chorobach przenoszonych drogą pokarmową oraz o ich przyczynach i profilaktyce. Ponadto uczniowie klas IV – VI wraz z nadejściem wiosny uaktywnili się fizycznie uczestnicząc w sportowej olimpiadzie wielkanocnej oraz ćwicząc na ścieżce zdrowia.
Zapraszamy do Galerii zdjęć!
http://issuu.com/ami2013/docs/___z_pola_na_st_________uczy___jedz