Uczniowie klasy V przygotowali małe co nieco na drugie śniadanie. Pierwsza propozycja to naleśniki z żółtym serem i parówką. W drugim wariancie znalazły się ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Kolejne przepisy wypróbowane!
Ślimaki z ciasta francuskiego – sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze i smarujemy je na całej powierzchni ketchupem. Następnie na całą powierzchnię układamy żółty ser i szynkę. Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając. Roladę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy je na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Naleśniki z żółtym serem i parówką – sposób przygotowania
Przygotowujemy naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy ketchupem, układamy plaster żółtego sera, kładziemy parówkę i zawijamy. Tak przygotowany naleśnik obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy kilka minut z każdej strony.
Smacznego!