Dnia 21 września br. odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne
pt. Jesienne przysmaki dla uczniów z niepełnosprawnościami. Zajęcia rozpoczęliśmy od wysłuchania „Bajki o ziemniaku”. Uczniowie dowiedzieli się gdzie rośnie ziemniak, w jaki sposób się go zbiera, do czego można wykorzystać tę naszą „pyrę” i co się z niej robi, bowiem dla większości ziemniak kojarzy się z obiadem podanym przez mamę, warzywem, które kupujemy w sklepie...
Ponieważ ziemniak był głównym bohaterem dnia, to na nim skupiliśmy naszą uwagę. Uczniowie dotykali, wąchali, opisywali kształt, wygląd ziemniaków. Po tym wprowadzeniu zabraliśmy się do przygotowywania posiłków. Na wstępie powtórzyliśmy sobie zasady prawidłowego zachowania się przy stole oraz zasady bezpieczeństwa w czasie zajęć. W menu zaplanowaliśmy przygotować placki ziemniaczane i ulubione frytki. Podzieliliśmy się na dwie grupy: pierwsza grupa z pomocą nauczycieli kroiła ziemniaki na paseczki, natomiast druga grupa przygotowywała placki. Mali kucharze sami obierali, ucierali ziemniaki, mieszali, doprawiali, aby wreszcie z pomocą nauczycielek usmażyć je na patelni i zajadać z apetytem. Utrwaliliśmy również niezbędne przy przygotowywaniu posiłków czynności - mycie rąk, przygotowanie stanowiska pracy oraz potrzebnych produktów. Ten typ zajęć łączy przyjemne z pożytecznym, bowiem każdy z niecierpliwością czekał na ziemniaczaną ucztę.
Nauczyciele wspierający