Strona główna    SP Koziegłowy  SP Sławoszewek  SP Złotków  ZSP Budzisław Kościelny  ZSP Kleczew  CUW  
Wtorek 23 Kwiecień 2024 | Imieniny: Jerzy, Wojciech
Prawa i obowiązki uczniaKalendarz szkolnyDla rodzicówAktualnościGaleriaKontakt
Pracownicy Szkoły
Jublieusz 80-lecia Szkoły
O naszym Patronie
Trochę historii
O szkole
Nadanie imienia szkole
Klasy integracyjne
Profilaktyka 2013/2014
Profilaktyka 2014/2015
Profilaktyka 2015/2016
Profilaktyka 2016/2017
Profilaktyka 2017/2018
Profilaktyka 2018/2019
Profilaktyka 2019/2020
Profilaktyka 2020/ 2021
Pedagog szkolny
Innowacja pedagogiczna "Uczymy się przez działanie"
Innowacja pedagogiczna \"Nauczanie przez kodowanie\"
Samorząd Uczniowski
Hipoterapia
Mam kota na punkcie mleka
Akcja MEN \"Ćwiczyć każdy może\"
Oferta zajęć dla uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych
Szkoła Promująca Zdrowie
Dobre praktyki
Profilaktyka 2021/2022
Szkoła Promująca Zdrowie 2021/2022
Świetlica środowiskowa 2015/2016
Świetlica środowiskowa 2016/17
Świetlica środowiskowa 2017/2018
Świetlica środowiskowa 2018/2019
Świetlica środowiskowa 2019/2020
ABC gotowania
Umiem pływać
Mały Mistrz
Akademia Bezpiecznego Puchatka
Doradztwo zawodowe
Programy i projekty edukacyjne
Osiągnięcia sportowe
Dla rodziców
Losy Absolwentów
Przekaż 1% na szkołę Twojego dziecka
Dokumenty szkolne
Napisz do nas
 
  
  
Biuletyn Informacji Publicznej
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Kuratorium Oświaty w Poznaniu
eTwinning
Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole
  

„Każdy Wam to powie, że w Koziegłowach promujemy zdrowie,

a w ostatnim czasie zwłaszcza chlebek na zakwasie…”

 

 

Już 2500 lat temu Hipokrates powiedział: „Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”. Trzeba więc mieć świadomość, że nasze zdrowie zależy od nas i od tego co jemy. Dlatego też po raz drugi nasza szkoła włączyła się do ogólnopolskiej kampanii Fundacji Dobre Życie „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2016”, która przeprowadzona została w dniach od 17 do 21 października 2016 r. Celem kampanii było podniesienie świadomości konsumentów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba, roli błonnika zawartego w chlebie z pełnego przemiału, wskazanie znaczenia produktów zbożowych w prawidłowej diecie oraz promowanie zdrowego stylu życia.

W związku z przystąpieniem do kampanii podjęliśmy wiele działań edukacyjnych upowszechniających zdrowy styl życia, aktywność ruchową oraz popularyzację zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie. A oto nasza relacja z Tygodnia dobrego chleba:

 

17.10.2016 r.

Działania rozpoczęliśmy od przygotowania na korytarzu szkolnym gazetki informującej o kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2016”, na której znajdowała się historyjka obrazkowa o tradycjach wypiekania chleba pt. „Od ziarenka do bochenka”. Można było zauważyć również przysłowia związane z chlebem oraz cytaty mówiące o szacunku do chleba.

 

W poniedziałkowy poranek wychowawczyni oddziału przedszkolnego 5 – 6 latków zorganizowała dla swoich przedszkolaków zajęcia po nazwą  „Nasz chleb powszedni”. Dzieci miały okazję na przyjrzenie się bliżej jak powstaje chleb oraz w jakim miejscu jest robiony. Przedszkolaki obejrzały film pt. „Jak powstaje chleb?” Następnie powąchały różne rodzaje pieczywa i mogły spróbować kilka rodzajów chleba. Na zakończenie dzieci bawiły się w zabawę „piekarz”, naśladowały w rytmie muzyki czynności wykonywane przez piekarza.

 

W klasie IV zorganizowane zostały natomiast zajęcia kulinarne. Głównym produktem był oczywiście chleb – razowy, słonecznikowy, z ziarnami zbóż, żytni oraz pszenny. Uczniowie przynieśli do szkoły potrzebne produkty i samodzielnie przygotowali pyszne kanapki. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonali doskonale, bowiem kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale także pięknie ozdobione i pełne witamin.

Poniedziałkowy dzień zakończył się zorganizowanym wyjazdem uczniów kl. II – VI na basen MOSiR w Koninie. W zajęciach wzięło udział 18 uczniów z naszej szkoły. Po okiem instruktorów uczniowie doskonalili swoje umiejętności pływackie.

 

18.10.2016  r.

Drugi dzień „Tygodnia dobrego chleba…” należał do przedszkolaków z grupy 3 – 4 latków. Wychowawczyni przeprowadziła z przedszkolakami pogadankę na temat konieczności jedzenia pokarmów niezbędnych dla zdrowia. Podkreśliła rolę rolnika w powstawaniu chleba. Wychowawczyni zwróciła uwagę na wartości odżywcze pieczywa, zwłaszcza ciemnego. Na zakończenie zajęć dzieci wykonały pracę plastyczną: „Pieczywo do sklepiku”.

 

Uczniowie klasy VI uczestniczyli natomiast w zajęciach warsztatowych dotyczących zdrowego żywienia ucznia. Uzyskali wiele informacji o diecie pomocnej w nauce. Podczas zajęć szóstoklasiści przedstawili zasady zdrowego odżywiania, omówili piramidę żywieniową oraz przeczytali wierszyki i rymowanki dotyczące zdrowego stylu życia. Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja i analiza składników różnego pieczywa, w tym chleba żytniego „Fitness”, chleba razowego, pszennego, pełnoziarnistego oraz żytniego z żurawiną.

 

Dzieci ze Świetlicy Środowiskowej również przyłączyły się w tym dniu do kampanii. Wychowawca przybliżył dzieciom historię powstania chleba poprzez pokaz prezentacji multimedialnej „Jak ziarno staje się chlebem”. „Świetliczaki” rozmawiali z wychowawcą na temat chleba i jego wartości odżywczych. Wysłuchali również legendy Ewy Szelburg-Zarembiny pt.: ,,Jak bochen chleba w kamień się zamienił”. Dzieci zadawały liczne pytania oraz dzieliły się swoimi  kulinarnymi doświadczeniami. Na zakończenie „Świetliczaki”  wykonały pracę plastyczno – techniczną pod hasłem „Wypieki z piekarni”, która umieszczona została w „Galerii Świetliczaka.”

 

 

19.10.2016 r.

Półmetek „Tygodnia dobrego chleba…” należał do uczniów kl. V. Na godzinie z wychowawcą odbyła się prelekcja dla uczniów dotycząca racjonalnego odżywiania. Uczniowie dowiedzieli się, ile posiłków dziennie powinni spożywać, jakie wartościowe produkty wybierać na przekąskę, jak komponować swój codzienny jadłospis oraz dlaczego należy ograniczać jedzenie słodyczy. Później ustalili listę najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Następnie przygotowali pracę plastyczną pt. „Zdrowe odżywianie” na której znajdowały się rysunki ze zdrowymi produktami. Praca piątoklasistów została przypięta do gazetki ściennej w sali 115, by inni uczniowie szkoły także mogli utrwalić sobie zasady zdrowego odżywiania.

 

20.10.2016 r.

W czwartkowy poranek zorganizowane zostały w naszej szkole w ramach Tygodnia chleba i zdrowego stylu życia zawody sportowe: Mistrzostwa Gminy Kleczew w Unihokeju Szkół Podstawowych dziewcząt i chłopców.

 

Ponadto od samego rana można było zaobserwować pierwszoklasistów, którzy tulili swoje maskotki. Były to warzywa i owoce, które przynieśli ze sobą do szkoły. Na początku zajęć przedstawili swoje maskotki, omówili kształt i wygląd każdego warzywa, po czym przystąpili do przygotowania przepysznych kanapek. Mali kucharze wyczarowali z nich kolorowe, smaczne, a przede wszystkim zdrowe kanapkowe kompozycje, a także warzywno-owocowe sałatki. Kanapki te przedstawiały różne postacie: buźki, potworki, zwierzęta i tym podobne kompozycje. Po twórczej pracy pierwszoklasiści zorganizowali kanapkową ucztę, na której kosztowali swoich własnoręcznych smakołyków. Po degustacji pierwszaki w celu lansowania zdrowego odżywiania częstowali swoimi smakołykami innych uczniów. Dzieci wymyślili także hasło przewodnie tego dnia, które brzmiało: „Jesteśmy dumni jak paw, ponieważ zdrowo jemy i jesteśmy zdrowi jak ryba”. Do tego hasła stworzyli z produktów spożywczych odpowiednie kompozycje.

 

Zwieńczeniem „Tygodnia dobrego chleba…” było zaproszenie do szkoły pani Teresy Fekner, kierownika Izby Pamięci Wsi, Młynarstwa i Rolnictwa z Budzisławia Kościelnego na prelekcję dotyczącą chleba. Pani Teresa przekazała uczniom kl. IV – VI informacje na temat zdrowego stylu życia. Prezentacja poparta własnym doświadczeniem, przykładami z życia codziennego i literatury wzbudziła wśród uczniów i nauczycieli zainteresowanie tą tematyką. Sporo informacji dotyczyło również szacunku do chleba. Mamy nadzieję, że cel osiągnęliśmy i ten dzień zapadnie wielu osobom w pamięci.

W czwartkowe popołudnie, dzieci ze Świetlicy Środowiskowej uczestniczyły                    w grach i zabawach muzyczno – ruchowych. Nie zabrakło takich zabaw jak: „Mało  nas, do pieczenia chleba” czy „Piekarz”. Wychowawczyni nauczyła dzieci śpiewać „Piosenkę o chlebie”.

 

21.10.2016 r.

Zakończenie chlebowego tygodnia należało do uczniów kl. II i kl. III. Drugoklasiści w piątkowy ranek obejrzeli prezentację multimedialną oraz film edukacyjny o chlebie „Jak powstaje chleb?” w którym przedstawiono  proces jego wypieku kiedyś i współcześnie. Uczniowie klasy II poznali pieczywa obrzędowe,  zasady obowiązujące przy pieczeniu chleba oraz narzędzia i naczynia którymi posługiwano się do wypieku chleba. Na zakończenie zajęć odbyła się degustacja rożnego rodzaju pieczywa. Drugoklasiści ze smakiem i apetytem zajadali chleb razowy, słonecznikowy, tostowy. Po degustacji uczniowie stwierdzili, że chleb trzeba szanować i bez niego nie wyobrażają sobie życia.

 

Dla trzecioklasistów natomiast zorganizowane zostały zajęcia kulinarne. Uczniowie klasy III pod okiem wychowawcy przygotowali kolorowe zapiekanki na chlebie tostowym oraz razowym. Trzecioklasiści mieli szansę doskonalić swoje zdolności kulinarne. Wychowawczyni zwróciła uwagę na zdrowotne wartości chleba razowego wypiekanego tradycyjnymi metodami. Zapiekanki własnej roboty bardzo dzieciom smakowały. Wspólne przygotowywanie posiłków uczy nas kultury spożywania oraz poszanowania chleba. Degustacja przebiegała w miłej atmosferze, a towarzyszyła  trzecioklasistom ,,Piosenka o chlebie”.

 

„Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole” cieszył się dużym zainteresowaniem ze strony całej społeczności szkolnej. Nasi uczniowie aktywnie i z wielkim zaangażowaniem oraz ochotą włączyli się w akcję promującą racjonalne odżywianie. Kampania podkreśliła i uświadomiła dzieciom konieczność szacunku dla chleba oraz przybliżyła wartość chleba.

Tydzień minął nam ciekawie, twórczo i „zdrowo”!

 

Koordynator kampanii

Marta Lewandowska

 

Zdjęcia do artykułu
 

1  2  3  4  5  

 
wszystkich zdjęć: 33

1  2  3  4  5  
 
«« wstecz
drukuj
  
   
Strona główna|Archiwum GIM Budzisław|Archiwum GIM Kleczew|SP Koziegłowy|SP Sławoszewek|SP Złotków|ZSP Budzisław Kościelny|ZSP Kleczew|CUW
Nasze kanały RSS
© 2007 Edukacja w Gminie Kleczew. All rights reserved. | on line: 3 odwiedzin: 8110744