Strona główna    SP Koziegłowy  SP Sławoszewek  SP Złotków  ZSP Budzisław Kościelny  ZSP Kleczew  CUW  
Sobota 20 Kwiecień 2024 | Imieniny: Agnieszka, Teodor, Czesław
Prawa i obowiązki uczniaKalendarz szkolnyDla rodzicówAktualnościGaleriaKontakt
Pracownicy Szkoły
Jublieusz 80-lecia Szkoły
O naszym Patronie
Trochę historii
O szkole
Nadanie imienia szkole
Klasy integracyjne
Profilaktyka 2013/2014
Profilaktyka 2014/2015
Profilaktyka 2015/2016
Profilaktyka 2016/2017
Profilaktyka 2017/2018
Profilaktyka 2018/2019
Profilaktyka 2019/2020
Profilaktyka 2020/ 2021
Pedagog szkolny
Innowacja pedagogiczna "Uczymy się przez działanie"
Innowacja pedagogiczna \"Nauczanie przez kodowanie\"
Samorząd Uczniowski
Hipoterapia
Mam kota na punkcie mleka
Akcja MEN \"Ćwiczyć każdy może\"
Oferta zajęć dla uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych
Szkoła Promująca Zdrowie
Dobre praktyki
Profilaktyka 2021/2022
Szkoła Promująca Zdrowie 2021/2022
Świetlica środowiskowa 2015/2016
Świetlica środowiskowa 2016/17
Świetlica środowiskowa 2017/2018
Świetlica środowiskowa 2018/2019
Świetlica środowiskowa 2019/2020
ABC gotowania
Umiem pływać
Mały Mistrz
Akademia Bezpiecznego Puchatka
Doradztwo zawodowe
Programy i projekty edukacyjne
Osiągnięcia sportowe
Dla rodziców
Losy Absolwentów
Przekaż 1% na szkołę Twojego dziecka
Dokumenty szkolne
Napisz do nas
 
  
  
Biuletyn Informacji Publicznej
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Kuratorium Oświaty w Poznaniu
eTwinning
"Śniadanie daje moc"
  

Nasza szkoła po raz drugi włączyła się do ogólnopolskiego programu „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jest to program promujący zasady zdrowego odżywiania i zwiększający świadomość na temat roli pierwszego posiłku w diecie dziecka. Przygotowania rozpoczęliśmy już kilka dni przed akcją. Cała społeczność szkolna poinformowana została o przystąpieniu szkoły do programu. Następnie każda klasa gorączkowo przygotowywała się do „Śniadaniowego święta” poprzez ustalenie harmonogramu działań, podział obowiązków i organizację śniadania. Na korytarzu szkolnym przygotowana została gazetka promująca zdrowe odżywianie, a zarazem program „Śniadanie daje moc”. W formie obrazków zilustrowane zostały zasady zdrowego żywienia oraz „Talerz zdrowia”. Dzieci z oddziału przedszkolnego 5 – 6 latków wraz ze swoimi paniami przygotowały piramidę żywnościową, która zdobi wnętrze naszej szkoły. W tym roku, ze względów organizacyjnych przeprowadziliśmy tę akcję w ciągu dwóch dni – w poniedziałek 7 listopada oraz we wtorek 8 listopada. W pierwszym dniu wychowawcy rozmawiali z uczniami kl. III – VI na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, by jeść pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa i ciemny chleb zamiast bułek, a także picie wody czy soków, zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była też o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu słodyczy i chipsów, które nie są zbyt zdrowe. Po teorii przyszedł czas na praktykę, czyli zastosowanie wiedzy w praktyce… Uczniowie klas III – VI postanowili urządzić ucztę śniadaniową na której królowały kolorowe kanapki z ciemnego i jasnego pieczywa. Nie mogło oczywiście na nich zabraknąć wędlin, warzyw, nabiału. Zdrowe śniadanie wszystkim uczniom bardzo smakowało. Podczas spożywania posiłku słychać było rozmowy o zdrowym odżywianiu. Uczniowie klasy IV i V wspólnie spożywali śniadanie podczas którego wymieniali się między sobą spostrzeżeniami o zdrowych produktach i o tym, jak ważne dla ucznia jest zjedzenie pysznego, pożywnego pierwszego posiłku.

Wtorek 8 listopada należał do dzieci z dwóch oddziałów przedszkolnych oraz uczniów z klasy I i II. Przedszkolaki z gr. 3 – 4 latków i 5 – 6 latków podjęli wielkie wyzwanie – same miały przygotować dla siebie drugie śniadanie. Przyniosły do przedszkola potrzebne produkty. Na początku nauczyciele przypomnieli dzieciom zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem, a następnie zabrali się do mycia rąk, założenia fartuszków i przygotowania stanowiska pracy. Po czym dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem i komponowały własną kanapkę. Na stołach królowały kanapki z wędliną, serem, oraz warzywami, które nie tylko były smaczne, zdrowe ale i pięknie ozdobione. Okazało się, że dzieci lubią warzywa, bowiem na każdej kanapce można było zobaczyć sałatę, pomidor, ogórek a nawet szczypiorek. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Po przygotowaniu kanapek odbyły się rozmowy z przedszkolakami na temat zdrowego odżywiania. Omówione zostały wartości odżywcze spożywanych produktów w postaci mleka, pieczywa, owoców i warzyw. Zwrócono dzieciom szczególną uwagę, jak bardzo jest to ważne do prawidłowego rozwoju organizmu. Po krótkiej prezentacji wszyscy z apetytem spożywali przygotowaną przez siebie kanapkę. Pierwszoklasiści natomiast przynieśli do szkoły owoce oraz jogurty, z których powstała owocowo – jogurtowa wyspa. Kolejno przystąpiono do przygotowywania owocowych potraw. Z produktów powstały owocowe sałatki, szaszłyki, jogurty z owocami i inne kolorowe kompozycje np.: owocowe palmy, łódki itp. Po twórczej pracy pierwszoklasiści zasiedli do stołu by spróbować własnoręcznych wytworów. Śniadanie było smaczne oraz zdrowe. Drugoklasiści przygotowali kreatywne przekąski owocowo – warzywne. Oprócz palmy bananowej zauważyć można było jeża, owieczki, świnki, myszki. Pojawiły się także szaszłyki owocowe. Pomysł i wykonanie naprawdę zachęcał każdego niejadka do zjedzenia.  Do programu Śniadanie daje moc” przyłączyli się także dzieci ze Świetlicy środowiskowej. We wtorkowe popołudnie dzieci zamieniły się w prawdziwych kucharzy „MasterChefa”. Zadaniem każdego „MasterChefa” było przygotowanie swoich ulubionych owocowych przysmaków. Kucharze szybko zabrali się do pracy. Najpierw dokładnie umyli ręce i założyli fartuszki. Następnym krokiem w podróży do świata smaków, zapachów i kolorów było umycie owoców. Tak przygotowane produkty pokroili na drobne kawałki i nabijali na patyczki. Kucharze poradzili sobie z tym zadaniem bez problemu. Nie obyło się jednak bez... podjadania! Wśród roztaczających się witaminowych zapachów zaczęli komponować owocowe, kolorowe i zdrowe sałatki oraz szaszłyki, które przypominały korale o różnych kształtach i wzorach.

W podziękowaniu za udział w akcji każda klasa otrzymała pamiątkowy certyfikat przygotowany przez koordynatora. Zajęcia prowadzone w ramach ogólnopolskiego programu „Śniadanie daje moc” nauczyły dzieci czerpania radości ze wspólnego przygotowywania zdrowych przysmaków. Zachęciły do zdrowego odżywiania pokazując, że to, co jest zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować.

Koordynator

Marta Lewandowska

 

Zdjęcia do artykułu
 

1  2  3  4  5  

 
wszystkich zdjęć: 41

1  2  3  4  5  
 
«« wstecz
drukuj
  
   
Strona główna|Archiwum GIM Budzisław|Archiwum GIM Kleczew|SP Koziegłowy|SP Sławoszewek|SP Złotków|ZSP Budzisław Kościelny|ZSP Kleczew|CUW
Nasze kanały RSS
© 2007 Edukacja w Gminie Kleczew. All rights reserved. | on line: 6 odwiedzin: 8108428