28 października w budzisławskiej podstawówce, w celu kształtowania wśród uczniów zdrowego stylu życia, sklepik szkolny zorganizował akcję „Jabłkowy zawrót głowy”. Tym razem w roli głównej wystąpiło jabłko. Na korytarzu szkolnym pojawiło się stoisko, na którym znajdowały się przetwory wykonane z jabłek. Uczniowie spożywali jabłka zarówno w postaci tradycyjnej, jak i w formie soku, kompotu, racuszków, jabłeczników, jabłek suszonych i jabłek zapiekanych w cieście. Głównym celem akcji było zachęcenie do spożywania bogatych w witaminy i wartości odżywcze jabłek, które stanowią skarbnicę składników o działaniu prozdrowotnym. Zainteresowanie było ogromne, a spacerujący po szkole uczniowie i nauczyciele z apetytem zajadali jabłka. Cała akcja byłaby niemożliwa bez pomocy i hojności rodziców naszych uczniów. Składamy gorące podziękowania za pomoc i wsparcie:p. A. Kamińskiej, p. B. Biernackiej, p. I. Muszyńskiej, p. M. Chatkowskiej.
Warto pamiętać, że codzienna porcja owoców to prawdziwy zastrzyk witamin i wartości odżywczych. Starajmy się jeść smacznie, zdrowo, kolorowo… Korzystajmy z darów jesieni – wybierajmy jabłka !
Opiekunowie sklepiku: A. Szygenda, D. Jankowiak