Od tego, co zjemy rano na śniadanie, zależy,
jak będzie wyglądał nasz dzień.
Ten pierwszy posiłek dostarcza
nam energii do nauki i pracy.
Kolejny raz, 8 listopada wzięliśmy udział w akcji Dzień Zdrowego Śniadania prowadzonej w ramach ogólnopolskiej kampanii pod nazwą „Śniadanie Daje Moc”. Przedsięwzięcie to miało na celu propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu oraz uświadomienie uczniom i rodzicom, jak ważne jest
śniadanie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie dziecka w wieku szkolnym. Wychowawcy we współpracy z rodzicami zorganizowali w klasach wspólne śniadanie. Najpierw przypomniane zostały zasady właściwego przygotowywania posiłków. Potem wszyscy z ogromnym zaangażowaniem wykonywali smaczne kolorowe kanapki, koreczki, soki, sałatki, twarożki i koktajle. Dzieci wykazały się ogromną inwencją twórczą i pomysłowością wykonania. Wszystko było pięknie udekorowane. Kiedy dania były już gotowe, zaczęło się wspólne zdrowe śniadanie.
Tego dnia w szkole odbyło się również spotkanie z dietetykiem – p. Dorotą Szpiler - Maciejewską. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie ucznia, jak ważną rolę spełnia śniadanie w życiu dziecka, które charakteryzuje intensywny wzrost masy ciała, wysiłek umysłowy związany z obowiązkami szkolnymi. Z dużym zaangażowaniem i zaciekawieniem, pod kierunkiem pani dietetyk wykonywali krem czekoladowy z daktyli. Uwieńczeniem spotkania było wspólne wykonanie plakatów przedstawiających „Moje zdrowe śniadanie”.
Swoistym uzupełnieniem zabiegów prozdrowotnych, jakie tego dnia miały miejsce w szkole, były warsztaty z fizjoterapeutą p. Mateuszem Łagodzińskim, które uświadomiły dzieciom, jak ważny jest ruch i prawidłowa postawa ciała dla zdrowia naszego organizmu.
Dzięki udziałowi w akcji dzieci zdobyły wiedzę na temat zdrowego odżywiania, higieny przyrządzania i spożywania posiłków. Dodatkowym elementem wychowawczym była integracja i zaangażowanie rodziców. Dzień Zdrowego Śniadania na pewno na długo pozostanie w pamięci. uczniów naszej szkoły. Wydarzenie to było doskonałą okazją do zrobienia czegoś, na co zwykle brakuje czasu podczas codziennych śniadań
Przepis na czekoladę z daktyli
Składniki:
100g daktyli
3-4 łyżki mleka roślinnego lub krowiego
3 płaskie łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
Przygotowanie: Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin albo na całą noc (dłuższe moczenie = łatwiejsze miksowanie). Następnie je odcedź lekko przeciskając, żeby pozbyć się nadmiary wody. Do naczynia blendera włóż namoczone daktyle, wlej mleko oraz wsyp kakao i sól. Wszystko zmiksuj na gładki krem.
Smacznego!!!
Ł. Maciejewska, A. Szygenda