Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia uczniowie przygotowywali kruche ciasteczka oraz naleśniki. Samodzielnie formowali z ciasta różne kształty – były gwiazdeczki, choinki, dzwoneczki. Gdy ciasteczka piekły się w piekarniku p. Marta Lewandowska i p. Anna Przerwa zachęciły uczniów do zrobienia naleśników na słodko, czyli z dżemem lub z bitą śmietaną. Uczniowie z dużym zaangażowaniem podejmowali kuchenne zmagania.
Natomiast krótko przed Świętami Wielkanocnymi tj. 2 kwietnia odbyły się zajęcia kulinarne podczas których uczniowie z pomocą nauczycieli p. Marty Lewandowskiej i p. Agnieszki Płuciennik przygotowywali świąteczne babeczki. Uczniowie samodzielnie wyrabiali ciasto, ozdabiali babeczki lukrem, czekoladą, wiórkami. Babeczki smakowały wyśmienicie. Kolejnym słodkim akcentem w trakcie zajęć były ptysie z bitą śmietaną. Prawdziwe słodkości!
Dzięki zajęciom kulinarnym uczniowie z niepełnosprawnością intelektualną mają możliwość zdobywania nowych umiejętności z zakresu funkcjonowania w środowisku czyli kształtowanie umiejętności samoobsługi, współpracy w grupie oraz zdobywanie przez uczniów umiejętności i nawyków związanych z higieną i estetyką pracy.