Strona główna    SP Koziegłowy  SP Sławoszewek  SP Złotków  ZSP Budzisław Kościelny  ZSP Kleczew  CUW  
Piątek 26 Kwiecień 2024 | Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena
Prawa i obowiązki uczniaKalendarz szkolnyDla rodzicówAktualnościGaleriaKontakt
Pracownicy Szkoły
Jublieusz 80-lecia Szkoły
O naszym Patronie
Trochę historii
O szkole
Nadanie imienia szkole
Klasy integracyjne
Profilaktyka 2013/2014
Profilaktyka 2014/2015
Profilaktyka 2015/2016
Profilaktyka 2016/2017
Profilaktyka 2017/2018
Profilaktyka 2018/2019
Profilaktyka 2019/2020
Profilaktyka 2020/ 2021
Pedagog szkolny
Innowacja pedagogiczna "Uczymy się przez działanie"
Innowacja pedagogiczna \"Nauczanie przez kodowanie\"
Samorząd Uczniowski
Hipoterapia
Mam kota na punkcie mleka
Akcja MEN \"Ćwiczyć każdy może\"
Oferta zajęć dla uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych
Szkoła Promująca Zdrowie
Dobre praktyki
Profilaktyka 2021/2022
Szkoła Promująca Zdrowie 2021/2022
Świetlica środowiskowa 2015/2016
Świetlica środowiskowa 2016/17
Świetlica środowiskowa 2017/2018
Świetlica środowiskowa 2018/2019
Świetlica środowiskowa 2019/2020
ABC gotowania
Umiem pływać
Mały Mistrz
Akademia Bezpiecznego Puchatka
Doradztwo zawodowe
Programy i projekty edukacyjne
Osiągnięcia sportowe
Dla rodziców
Losy Absolwentów
Przekaż 1% na szkołę Twojego dziecka
Dokumenty szkolne
Napisz do nas
 
  
  
Biuletyn Informacji Publicznej
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Kuratorium Oświaty w Poznaniu
eTwinning
Czwartkowy łakomczuszek
  

 

Zajęcia kulinarne w tłusty czwartek skłoniły uczniów klasy VI do wypróbowania kolejnych przepisów. Tym razem nie było wątpliwości, co należy przygotować. Pączki i drożdżowe rożki z białym serem okazały się idealnym wyborem na wspólny podwieczorek. Zachęcamy do wypróbowania przepisów;)


Drożdżowe rożki

Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej, 4 dag drożdży, 2 żółtka, 2 kopiaste łyżki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, 1/3 kostki masła roślinnego, białka do posmarowania rożków

Do rozkruszonych drożdży dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól, składniki mieszamy. Dolewamy mleko, gdy się połączą dodajemy letni tłuszcz i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w kwadraty, na każdym kładziemy przygotowane wcześniej owoce lub inne dodatki (nadziewać możemy cząstkami jabłek, śliwkami, serem), rogi zlepiamy na wierzchołku i układamy dość luźno (wyrosną!) na wysmarowanej tłuszczem blasze. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, smarujemy rożki białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 1800C przez 30-35 minut.


Pączki serowe

Składniki: 1 szklanka mąki, 1 serek HOMO, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu

Wszystkie składniki należy wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzany olej.

Zdjęcia do artykułu
 

 
wszystkich zdjęć: 5
 
«« wstecz
drukuj
  
   
Strona główna|Archiwum GIM Budzisław|Archiwum GIM Kleczew|SP Koziegłowy|SP Sławoszewek|SP Złotków|ZSP Budzisław Kościelny|ZSP Kleczew|CUW
Nasze kanały RSS
© 2007 Edukacja w Gminie Kleczew. All rights reserved. | on line: 10 odwiedzin: 8114397