Zajęcia kulinarne w tłusty czwartek skłoniły uczniów klasy VI do wypróbowania kolejnych przepisów. Tym razem nie było wątpliwości, co należy przygotować. Pączki i drożdżowe rożki z białym serem okazały się idealnym wyborem na wspólny podwieczorek. Zachęcamy do wypróbowania przepisów;)
Drożdżowe rożki
Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki tortowej, 4 dag drożdży, 2 żółtka, 2 kopiaste łyżki cukru, cukier waniliowy, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli, 1/3 kostki masła roślinnego, białka do posmarowania rożków
Do rozkruszonych drożdży dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy, przesianą mąkę i sól, składniki mieszamy. Dolewamy mleko, gdy się połączą dodajemy letni tłuszcz i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w kwadraty, na każdym kładziemy przygotowane wcześniej owoce lub inne dodatki (nadziewać możemy cząstkami jabłek, śliwkami, serem), rogi zlepiamy na wierzchołku i układamy dość luźno (wyrosną!) na wysmarowanej tłuszczem blasze. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, smarujemy rożki białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 1800C przez 30-35 minut.
Pączki serowe
Składniki: 1 szklanka mąki, 1 serek HOMO, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu
Wszystkie składniki należy wymieszać i kłaść łyżką na rozgrzany olej.