To kolejna akcja prozdrowotna adresowana tym razem do uczniów klas starszych, a więc kl. IV – VI. Celem akcji było przygotowanie kanapek (zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania) na II śniadanie oraz ich degustacja. Kanapka jest pożywną, smaczną i zdrową przekąską. Zwłaszcza, że w sprytny sposób można w niej ukryć wiele witamin zawartych w warzywach. Bo przecież każda mama wie, że często z trudem można namówić dziecko na zjedzenia plasterka pomidora, papryki czy ogórka.
19 maja 2016 r. każda klasa przystąpiła do akcji z dużym zaangażowaniem, bowiem każdy uczeń miał za zadanie przynieść do szkoły potrzebne produkty na zrobienie zdrowej kanapki. Uczniowie podzielili się wcześniej na grupy. Liczyła się tutaj dobra organizacja pracy zespołowej w klasach. Na przerwie śniadaniowej przystąpili do pracy. Przebrani w fartuszki i wyposażeni w odpowiednie pomoce kuchenne rozpoczęli krojenie warzyw, smarowanie pieczywa masłem, a następnie układali na kromkach wybrane przez siebie produkty. Podczas robienia kanapek kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonali doskonale. Na koniec uczniowie mogli oddać się rozkoszy smakowania swoich przepięknych, kolorowych i co najważniejsze, zdrowych kanapek. Warsztaty kulinarnej przygody, podczas przerwy śniadaniowej sprawiły, że uczniowie jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione przez nich samych. I ta maksyma sprawdziła się tu doskonale, gdyż największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem.
Koordynator
M. Lewandowska