Strona główna    SP Koziegłowy  SP Sławoszewek  SP Złotków  ZSP Budzisław Kościelny  ZSP Kleczew  CUW  
Sobota 4 Maj 2024 | Imieniny: Florian, Malwina, Monika
Prawa i obowiązki uczniaKalendarz szkolnyDla rodzicówAktualnościGaleriaKontakt
Kontakt
Struktura Zespołu Szkolno-Przedszkolnego
Pracownicy ZSP
Historia
O Arkadym Fiedlerze
Dokumenty szkolne
Ceremoniał
Dokumenty Przedszkola
Biblioteka
Świetlica szkolna
Szkoła Promująca Zdrowie
Doradztwo zawodowe
Innowacje pedagogiczne, projekty edukacyjne
Projekty unijne
eSzkoła Wielkopolska - Cyfrowa Dziecięca Encyklopedia Wielkopolan
"Ćwiczyć każdy może" - Ogólnopolska Akcja MEN organizowana w ramach Roku Szkoły w Ruchu
Dla rodziców
Zestaw podręczników w roku szkolnym 2019/2020
Plan lekcji, rozkład dzwonków
Ubezpieczenie uczniów
Harmonogram dowozów i odwozów
Pedagog
Zamówienia publiczne
Rządowy Program BEZPIECZNA + 2016
Z życia Szkoły (archiwum)
Z życia Przedszkola (archiwum)
Na sportowo (archiwum)
Losy absolwentów
RODO
 
  
  
Biuletyn Informacji Publicznej
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Kuratorium Oświaty w Poznaniu
eTwinning
RAPORT ROCZNY SZKOŁY PROMUJACEJ ZDROWIE
  

RAPORT ROCZNY Z WYNIKÓW DZIAŁAŃ SZKOŁY
w roku szkolnym 2019/2020

(sporządzony na podstawie Planu działań SZPZ/PPZ na dany rok szkolny)

Raport należy zamieścić na stronie internetowej szkoły i pozostawić przez okres 5 lat (proszę nie przesyłać do wojewódzkiego i rejonowych koordynatorów SZPZ).

Problem priorytetowy (przytoczyć z planu działań SZPZ/PPZ na dany rok szkolny):

1.Należy zmienić nawyki żywieniowe wśród uczniów.
2.Niska świadomość potrzeby dbania o bezpieczeństwo swoje i innych.

Wyniki ewaluacji:

Cel zaplanowany (przytoczyć z planu działań SZPZ/PPZ na dany rok szkolny):

-  Prowadzenie przez cały rok szkolny różnych akcji, działań propagujących zdrowe odżywianie i kształtujących pożądane nawyki.
- Podniesienie poziomu wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa wśród uczniów i rodziców.
- Wskazywanie dzieciom potrzeby szukania pomocy wśród dorosłych (rodziców, nauczycieli) innych ludzi w sytuacjach zagrożeń takich jak: pożar, włamanie, wypadek drogowy itp.
- Zdobywanie umiejętności wzywania pomocy i bezpiecznego jej udzielania.
- Zapobieganie zachowaniom agresywnym, uzależnieniom.

Kryterium sukcesu (przytoczyć z planu działań SZPZ/PPZ na dany rok szkolny):
- zwiększenie świadomości wśród uczniów i rodziców na temat konieczności właściwego odżywiania
- dzieci samodzielnie potrafią wybrać zdrowe produkty: warzywa, owoce, jogurty
- umiejętność podejmowania właściwych decyzji związanych z bezpieczeństwem swoim i drugiego człowieka.

Jak sprawdzono, czy osiągnięto kryterium sukcesu?
- obserwacja uczniów na terenie szkoły
- analiza ankiet skierowanych do uczniów i rodziców
- wywiad skierowany do uczniów

 

 

 

 

 

Realizacja zadań

Nazwa zadania

Kryterium sukcesu

W jakim stopniu osiągnięto kryterium sukcesu?

Czego nie udało się zrobić i dlaczego?

Promowanie zdrowego odżywiania

„Zdrowy uczeń zjada śniadanie”

Wspólne spożywanie zdrowego drugiego śniadania

Zwiększenie świadomości na temat roli zdrowego odżywiania oraz tego jak ważną rolę odgrywa śniadanie w diecie każdego człowieka. Zasady zachowania higieny podczas przyrządzania posiłków

 

„ Zdrowe i kolorowe kanapki”

Udział klasy II a w przygotowywaniu zdrowych kanapek

Zdobycie wiedzy przez uczniów na temat zdrowych i znaczenie ich dla zdrowia człowieka.

Poczęstunek kanapkami.

 

Spotkanie w ważnej sprawie – „ Jak rozwijać prawidłowe nawyki żywieniowe u naszych dzieci?”

Udział rodziców w spotkaniu z dietetykiem

Nabycie nowych wiadomości i umiejętności na temat racjonalnego odżywiania się, wyboru zdrowych  produktów.

„Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki”

Udział chętnych uczniów w warsztatach

Utwierdzenie w przekonaniu, że sposób i nawyki żywieniowe mają decydujący wpływ na jakość zdrowia i samopoczucia. Zapoznanie z zasadami zdrowego żywienia.

Piątki owocowo – warzywne

Uczniowie przynoszą i zjadają na drugie śniadanie owoc, warzywo, jogurt

Poznają walory odżywcze warzyw, owoców i jogurtów

 

 

 

Gesudes Essen….- zdrowe jedzenie

Uczniowie kl VI a potrafią prawidłowo rozplanować jadłospis

Uczniowie samodzielnie w języku niemieckim tworzą odpowiednio zbilansowany jadłospis

 

„Jogurtowy zawrót głowy”

Uczniowie chętnie zjadają przygotowane przez siebie jogurty

Uczniowie znają wartości odżywcze jogurtów

„Jedz Smacznie i zdrowo” – projekt edukacyjny

Uczniowie aktywnie uczestniczą w zajęciach

Poznają zasady zdrowego żywienia, potrafią przygotowywać zbilansowany posiłek

Zdrowy styl życia

„Healthy lifestyle” – konkurs plastyczny

Uczniowie wykonali prace plastyczne

Uczniowie potrafią zaprezentować w języku angielskim swoje prace na temat zdrowego stylu życia

„Pan Zdrówko radzi…” - kącik zdrowia na gazetce szkolnej

Przygotowanie przez uczniów gazetki i plakatów promujących życia

Uczniowie chętnie czytają informację zamieszczone na gazetce ściennej

„Uczniowska książka kucharska - online”

Uczennice przygotowują proste i zdrowe posiłki

Poszerzenie wiedzy na temat zasad zdrowego stylu życia i sposobów przygotowywania pełnowartościowych posiłków

Pogadanki prezentacje multimedialne, filmy podczas nauczanie zdalnego

- „Dbamy o nasze zdrowie”

- „Dieta, czyli o sposobach odżywiania”

- „Wiem, co jem”

- „Żyj zdrowo”

- „Właściwe odżywianie, a zdrowie człowieka”- nauczanie zdalne

-„ Prawidłowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna w wieku szkolnym”

Uczniowie uczestniczą w tworzeniu prezentacji multimedialnych, nabywają nowe wiadomości i umiejętności na temat zdrowego trybu życia

Wyposażenie uczniów w wiedzę niezbędną do podejmowania wyborów dla poprawy własnego zdrowia

Bezpieczeństwo moje i innych

„Ogólnoszkolny Dzień Bezpieczeństwa”- spotkanie z przedstawicielami służb mundurowych

Udział całej społeczności szkolnej w spotkaniu z policjantami Komendy Miejskiej w Koninie, zawodowymi strażakami i pracownikami WORD w Koninie

Zajęcia edukacyjne dotyczące właściwych zachowań mających wpływ na bezpieczeństwo

„Bezpieczna droga do szkoły” – Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego

Praktyczna nauka zachowania się na drodze

Przestrzegania zasad bezpieczeństwa w ruchu drogowym

Bezpieczeństwo na co dzień – „Alarm i ewakuacja z budynku”

Udział całej społeczności szkolnej w alarmie przeciwpożarowym

Uczniowie przestrzegają procedur bezpieczeństwa w szkole

Obchody Dnia Bezpiecznego Internetu

Uczniowie uczestniczą w obchodach. Bezpieczne i efektywne korzystanie z narzędzi cyfrowych

Uświadomienie uczniom zasad bezpiecznego korzystanie z Internetu a także uświadomienie skutków uzależnienia od gier komputerowych, Internetu, oglądania telewizji i korzystania z telefonów komórkowych

„Bezpieczeństwo na ulicy” – karta rowerowa

---------------------

---------------------

Z uwagi na zawieszenie zajęć szkolnych (COVID-19) nie udało się zrealizować zadania

„Znamy zasady bezpieczeństwa w Internecie” - quiz

Wszyscy uczniowie biorą udział w quizie

Propagowanie zachowań na rzecz bezpiecznego dostępu do zasobów internetowych

Międzynarodowy konkurs programistyczny -PixProgramming Challenge

Uczniowie rozwiązują zadania programistyczne

Uczniowie poszerzają umiejętności informatyczne za pośrednictwem aplikacji PixBlocks

Przeprowadzenie cyklu zajęć online – „Bezpieczeństwo na co dzień”

- Profilaktyka zdrowotna związana z okresem grypowym i zachorowaniami na koronawirusa

- Bezpieczeństwo w sieci - film

- Internetowe gry

- Netykieta, czyli kultura w sieci – prezentacja

- Bezpieczeństwo w ruchu drogowym - prezentacja

- Organizacja bezpiecznych zabaw na świeżym powietrzu

- Higiena pracy i zasady bezpieczeństwa w sieci w czasie zdalnego nauczania

- Bezpieczne wakacje - jak miło i przyjemnie spędzić wakacyjny czas?

- Jak być aktywnym i bezpiecznym podczas wakacji

- Bezpieczna aktywność nad wodą - film

Uczniowie uczestniczą w lekcjach i nabywają nowe wiadomości i umiejętności na temat bezpieczeństwa

Podniesienie poziomu świadomości uczniów w zakresie bezpieczeństwa

Wnioski (posumowanie i interpretacja wyników ewaluacji):

  1. Korzyści z działań (dla uczniów, szkoły, społeczności szkolnej):
  2. Uczestnictwo w projekcie „Szkoła Promująca Zdrowie”, i podejmowanie różnorodnych działań mających na celu poprawę zachowań w zakresie zdrowego stylu życia poprzez promowanie zdrowego odżywiania i uświadamianie konieczności dbania o bezpieczeństwo swoje i innych, zakończyło się sukcesem i przyniosło wymierne korzyści dla całej społeczności szkolnej. Ewaluacja podjętych działań została przeprowadzona na podstawie zgromadzonych sprawozdań, obserwacji i rozmów z pracownikami szkoły, rodzicami i uczniami. Z ewaluacji wynika, że zwiększono świadomość społeczną na temat wpływu żywienia i zdrowego stylu życia na zdrowie. Uczniowie chętniej spożywają owoce i warzywa, więcej rodziców włącza się w promocję zdrowego odżywiania przygotowując zdrowo skomponowane śniadania dla swoich dzieci. Działania mające na celu zwiększenie bezpieczeństwa przyniosły skutek. Większość dzieci zna zasady udzielania pierwszej pomocy wie, jak udzielić pomocy w razie nagłego wypadku.

  3. Trudności w realizacji działań:

Nie zawsze udało się w pełni zrealizować poszczególnych działań z uwagi na zawieszenie zajęć szkolnych (COVID-19).

Anna Szygenda

Podpis Koordynatora SzPZ/PPZ

 
«« wstecz
drukuj wyślij ten link
  
   
Strona główna|Archiwum GIM Budzisław|Archiwum GIM Kleczew|SP Koziegłowy|SP Sławoszewek|SP Złotków|ZSP Budzisław Kościelny|ZSP Kleczew|CUW
Nasze kanały RSS
© 2007 Edukacja w Gminie Kleczew. All rights reserved. | on line: 2 odwiedzin: 8130365