„Tydzień dla Serca”
Akcja „5 razy dziennie warzywa i owoce”
„Raz gruszeczka, raz jabłuszko i już zdrowe masz serduszko!”
Nasza szkoła od wielu lat uczestniczy w programie wspólnej polityki rolnej Unii Europejskiej „Owoce i warzywa w szkole”, który jest realizowany przez Agencję Rynku Rolnego. To inicjatywa, dzięki której możemy propagować wśród dzieci zdrowy styl życia, w tym prawidłowe odżywianie. Udział naszej szkoły w tym programie gwarantuje dzieciom nieodpłatne porcje warzyw i owoców. Na czym polega program? W ramach programu uczniowie poznają zasady zdrowego żywienia, co sprzyja wyrobieniu zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci utrwalają te nawyki poprzez: spożywanie kilka razy w tygodniu porcji owocowo-warzywnych, uczestniczenie w specjalnych działaniach edukacyjnych poświęconych zdrowemu żywieniu, a także pochodzeniu owoców i warzyw. W Polsce program „5 razy dziennie warzywa i owoce” po raz pierwszy uruchomiony został w roku 1996 przez Fundację „Promocja Zdrowia”. Istotnym elementem tych działań jest promocja zdrowego stylu życia i powszechna edukacja w zakresie prawidłowego odżywiania. Celem akcji jest wzrost spożycia warzyw i owoców do co najmniej 5 porcji dziennie.
Warzywa i owoce – co kryje się w nich cennego?
· zawierają cenne składniki pokarmowe tj. witaminy , składniki mineralne, błonnik pokarmowy
· spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, co najmniej 5 porcji dziennie, ma działanie ochronne na ustrój człowieka (przeciwdziała rozwojowi różnych chorób, spowalnia procesy starzenia się organizmu, korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery, włosów, poprawia samopoczucie).
Jedząc 5 razy dziennie warzywa i owoce:
· będziesz zdrowszy, bo zawarte w owocach i warzywach składniki zapobiegają rakowi i chorobom serca
· będziesz szczuplejszy, bo warzywa i owoce nie zawierają tłuszczu
· będziesz syty, bo nie bojąc się, że utyjesz, możesz zjadać tyle owoców i warzyw ile zechcesz
· będziesz szczęśliwszy, bo wszak jedną z największych przyjemności w życiu jest jedzenie, a warzywa i owoce to nieskończona kombinacje smaków i zapachów
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE PROGRAMOWI „OWOCE I WARZYWA W SZKOLE ”REALIZOWANE W ROKU SZKOLNYM 2016/2017
Przeprowadzono następujące zajęcia edukacyjne o tematyce związanej ze zdrowym odżywianiem :
„Co to znaczy dbać o zdrowie”,
„ Żyj zdrowo, odżywiaj się prawidłowo”,
„Dary jesieni”,
„Poznajemy piramidę żywieniową”,
„ Jak przygotować zdrowe śniadanie”,
„ Higiena przygotowywania i spożywania posiłków”.
Ponadto realizowane były działania towarzyszące:
- wystawki owoców i warzyw w „Klasowym kąciku przyrodniczym”, gazetki tematyczne oraz wystawy prac dzieci,
-konkurs pod hasłem „ Jesienne cudaki z warzyw i owoców”,
- Dzień Pieczonego Ziemniaka
- konkurs na najsmaczniejsze i najbardziej kolorowe sałatki owocowe,
- zbiórka zdrowej żywności dla Banku Żywności w Koninie,
- udział w przedstawieniu teatralnym pt: „Jak Dyzio dbał o zdrowie”,
- nagranie multimedialne pt: „Zdrowe odżywianie to zdrowe serce”
Uczniowie:
- brali udział w zabawach edukacyjnych / rozpoznawali warzywa i owoce za pomocą zmysłów , układali puzzle i zagadki/,
– wychodzili na wycieczki do sadu , ogrodu i na pole,
– słuchali wierszy o owocach i warzywach,
– śpiewali piosenki,
– recytowali wiersze o zdrowym odżywianiu,
– kolorowali, rysowali i wydzierali owoce i warzywa,
– poznawali „piramidę żywieniową”,
– robili kanapki, sałatki owocowe i jarzynowe,
– oglądali filmy propagujące zdrowe odżywianie,
– zaplanowali i wykonali zdrowe śniadanie z wykorzystaniem warzyw i owoców, a także zdrowy posiłek obiadowy,
- przygotowali prezentację multimedialną zawierającą wiadomości o sercu zawierającą 10 przykazań w profilaktyce chorób serca:
po pierwsze – dieta i antyoksydanty
po drugie – nie palić!
po trzecie - ograniczenie alkoholu
po czwarte – ruch
po piąte - kontrola ciśnienia krwi
po szóste – kontrola cholesterolu
po siódme – kontrola cukru
po ósme – kwas acetylosalicylowy
po dziewiąte – nauka radzenia sobie ze stresem
po dziesiąte – program profilaktyki chorób układu krążenia
– hodowali fasolę, siali rzeżuchę, sadzili cebulę;
– układali jadłospisy z uwzględnieniem 5 porcji warzyw i owoców
- analizowali składy niektórych produktów spożywczych reklamowanych jako zdrowe, dietetyczne i przeznaczone dla dzieci i wyszukiwała w nich niezdrowych składników
- W czasie „Tygodnia dla serca” uczniowie klas IV – VI wzięli udział w pogadankach i prelekcjach:
· Budowa serca.
· Jak działa serce?
· Jak zadbać o kondycję serca i jakie badania należy wykonywać?
· Sygnalizacja alarmowa dla serca.
· Awaria serca.
Podsumowując : Co możesz zrobić, żeby nie zachorować „ na serce ”?
Oto nasze praktyczne porady:
- Jedz owoce i warzywa zamiast przekąsek w rodzaju chipsów,
- Ograniczaj spożycie soli,
- Nie unikaj ćwiczeń fizycznych,
- Więcej czasu spędzaj na świeżym powietrzu,
- Nie omijaj posiłków, jedz po mniej a częściej,
- Pamiętaj, że nikotyna i alkohol to wrogowie Twojego serca,
- Szczep się przeciwko grypie, chroń się przed infekcjami,
-Śpij dobrze , sen ma dobroczynne działanie na serce,
-Relaksuj się przewlekły stres jest zabójczy dla serca.
Aneta Horbińska - koordynator zdrowotny