„Wielkopolska- Bawaria. Różnice i podobieństwa”-tradycyjne dania regionalne
W ramach realizowanej w klasie VI innowacji pedagogicznej „Wielkopolska- Bawaria. Różnice i podobieństwa” kolejnym z zadań i celów innowacji była reklama, promowanie rodzimego posiłku, a także wprowadzenie młodzieży w świat zapachów
i smaków charakterystycznych dla danego, prezentowanego regionu. Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat potraw kulinarnych kuchni wielkopolskie i bawarskiej. Poznali tradycyjne dania regionalne i sposób ich przyrządzania, gwarowe nazwy niektórych potraw oraz przepisy kulinarne w języku polskim i niemieckim.
Wprowadzenie w innowacji takiego działania było podyktowane niewystarczającą znajomością kuchni ludowej oraz poznanie potraw charakterystycznych dla kuchni jednego z landów naszego zachodniego sąsiada - Bawarii.
Uczniowie wykonali plakaty promujące typowe dania kuchni opisywanych obszarów. Przedstawili w nich najbardziej klasyczne dla danego regionu kulinaria. Popularyzowali wielkopolskie specjały: kaczkę z jabłkami, golonkę z kapustą, czerninę, ślepe ryby, pyzy z mięsem, szare kluchy, ziemniaki w mundurkach, placki ziemniaczane, gzik, faworki, babkę poznańską, rogala świętomarcińskiego i wiele innych. Z kuchni bawarskiej uczniowie polecali dania mięsne oraz mączne. Bawarczycy słyną bowiem ze wspaniale przyrządzanych golonek, białej kiełbasy czy też wieprzowej pieczeni. Deserem, którym może pochwalić się ten region jest Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami.
Mamy nadzieję, że dzięki realizowanej innowacji wzrośnie zainteresowanie kuchnią prezentowanych obszarów, tym bardziej, że mają one wiele do zaoferowania. Kuchnia regionalna jest bowiem częścią kultury materialnej, która obejmuje różne dziedziny i musimy się jej nauczyć. Umiejętności potrzebne do przygotowania potraw regionalnych nie są nam dane, nabywamy je ucząc się, w ciągu całego swojego życia.
https://photos.app.goo.gl/d54kw5PJZKRu4FEb7
M. Sobecka i M. Frońda