Strona główna    SP Koziegłowy  SP Sławoszewek  SP Złotków  ZSP Budzisław Kościelny  ZSP Kleczew  CUW  
Czwartek 2 Maj 2024 | Imieniny: Anatol, Zygmunt, Anastazy
Prawa i obowiązki uczniaKalendarz szkolnyDla rodzicówAktualnościGaleriaKontakt
Kontakt
Historia szkoły
Dokumenty szkolne 2019-2020
Organizacja roku szkolnego 2019 - 2020
Patron
Kadra
W świecie twórczości Juliana Tuwima
\"mPotęga\"
Pomoc uczniom
Zajęcia pozalekcyjne
Samorząd Szkolny
Osiągnięcia uczniów
Nasi prymusi
Absolwenci
W - f z klasą, II edycja
Przewrót na wf-ie, III edycja
Śniadanie daje moc
Szkoła Promująca Zdrowie
Mały Mistrz
Innowacje pedagogiczne 2015 - 2016
DBI
Doradztwo zawodowe
Przyrodnicze rymowanie
Deklaracja zgłoszenia dziecka
 
  
  
Biuletyn Informacji Publicznej
Ministerstwo Edukacji Narodowej
Kuratorium Oświaty w Poznaniu
eTwinning
Wielkopolska- Bawaria. Różnice i podobieństwa
  

 

Wielkopolska- Bawaria. Różnice i podobieństwa”-tradycyjne dania regionalne


W ramach realizowanej w klasie VI innowacji pedagogicznej „Wielkopolska- Bawaria. Różnice i podobieństwa” kolejnym z zadań i celów innowacji była reklama, promowanie rodzimego posiłku, a także wprowadzenie młodzieży w świat zapachów

i smaków charakterystycznych dla danego, prezentowanego regionu. Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat potraw kulinarnych kuchni wielkopolskie i bawarskiej. Poznali tradycyjne dania regionalne i sposób ich przyrządzania, gwarowe nazwy niektórych potraw oraz przepisy kulinarne w języku polskim i niemieckim.

Wprowadzenie w innowacji takiego działania było podyktowane niewystarczającą znajomością kuchni ludowej oraz poznanie potraw charakterystycznych dla kuchni jednego z landów naszego zachodniego sąsiada - Bawarii.

Uczniowie wykonali plakaty promujące typowe dania kuchni opisywanych obszarów. Przedstawili w nich najbardziej klasyczne dla danego regionu kulinaria. Popularyzowali wielkopolskie specjały: kaczkę z jabłkami, golonkę z kapustą, czerninę, ślepe ryby, pyzy z mięsem, szare kluchy, ziemniaki w mundurkach, placki ziemniaczane, gzik, faworki, babkę poznańską, rogala świętomarcińskiego i wiele innych. Z kuchni bawarskiej uczniowie polecali dania mięsne oraz mączne. Bawarczycy słyną bowiem ze wspaniale przyrządzanych golonek, białej kiełbasy czy też wieprzowej pieczeni. Deserem, którym może pochwalić się ten region jest Apfelstrudel, czyli strudel z jabłkami.

Mamy nadzieję, że dzięki realizowanej innowacji wzrośnie zainteresowanie kuchnią prezentowanych obszarów, tym bardziej, że mają one wiele do zaoferowania. Kuchnia regionalna jest bowiem częścią kultury materialnej, która obejmuje różne dziedziny i musimy się jej nauczyć. Umiejętności potrzebne do przygotowania potraw regionalnych nie są nam dane, nabywamy je ucząc się, w ciągu całego swojego życia.

https://photos.app.goo.gl/d54kw5PJZKRu4FEb7

M. Sobecka i M. Frońda

 
«« wstecz
drukuj wyślij ten link
  
   
Strona główna|Archiwum GIM Budzisław|Archiwum GIM Kleczew|SP Koziegłowy|SP Sławoszewek|SP Złotków|ZSP Budzisław Kościelny|ZSP Kleczew|CUW
Nasze kanały RSS
© 2007 Edukacja w Gminie Kleczew. All rights reserved. | on line: 14 odwiedzin: 8128644